Zapraszamy do zapoznania się ze smakami Geoparku Przedgórze Sudeckie
|
|
SERY LUTOMIERSKIE
Serowarnia pozyskuje mleko krowie najwyższej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów - rolników z wieloletnim doświadczeniem. Wytwarzamy sery, w skład których wchodzą wyłącznie naturalne produkty: niepasteryzowane i pasteryzowane mleko krowie, podpuszczka mikrobiologiczna, sól niejodowana, zioła. Specjalizujemy się w produkcji dwóch typów sera: sera podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego oraz rzadko produkowanego w Polsce sera typu Ricotta.
WARSZTATY SEROWARSKIE - przydomowa serowarnia w Lutomierzu zaprasza dzieci, młodzież oraz miłośników serów do udziału w warsztatach warzenia sera na wesoło. Serowarnia znajduje się na terenie gospodarstwa rolnego położonego w malowniczym terenie u stóp Gór Sowich.
Uczestniczy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni, czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyrobów mlecznych, słyszą jak wyją krowy ! Odpowiadamy na pytania:
Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka?
|
Dzieci zapraszamy w grupach do 15 osób a dorosłych oraz większą młodzież w grupach do 12 osób. Minimalna liczba uczestników 8 osób.
Cena: 35 zł dzieci i młodzież,
40 zł dorośli.
Cena podlega negocjacji. |
|
|
|
|
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA w Niemczy
WARSZTATY wyrabiania historycznych pierników, które pozwolą zanurzyć się w dawnej tradycji regionu, ale także przeżyć niezapomnianą przygodę. Można tu odkryć ich sekretną recepturę, własnoręcznie wyrobić ciasto i za pomocą tradycyjnych klocków piernikarskich uformować je wedle starych wzorów. Poznanie historii starośląskich pierników to radość i zabawa w każdym wieku, ale także przyjemność dla ducha i ciała. Tu historia ma aromat i smak.
WIZYTA w PIERNIKARNI:
ekspozycja: wstęp wolny (wymaga wcześniejszej rezerwacji)
warsztaty: bilet dla dzieci 13 zł, bilet dla dorosłych 15 zł.
- poniedziałek - piątek: konieczna rezerwacja miejsc
- sobota: warsztaty o stałych godzinach 12:00 i 15:00 |
|
Kontakt::
telefon 506 330 871
email: piernikarnia@muzeumniemcza.pl
FB: facebook.com/piernikarnia.slaska
WWW: muzeumniemcza.pl/piernikarnia
adres: 58-230 Niemcza, ul. Dębowa 10. |
|
|
|
Produkty Tradycyjne i Regionalne wpisane na listę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
|
|
Przedsiębiorstwo Mięsno-Garmżeryjnego "Galicja" z Niemczy
- to rodzinna firma, której największym bogactwem jest wielopokoleniowa tradycja wytwarzania wędlin tradycyjnych, funkcjonuje na rynku od 2000 roku.
Jaka jest tajemnica głębokiego smaku polskich wędlin, produkowanych w zakładzie mięsnym "Galicja"? Tradycyjna receptura wytwarzania wyrobów wędliniarskich przywieziona została przez rodzinę Matusiewiczów ze wschodu dawnej Polski - z regionu Wołynia (obecnie teren Ukrainy) na Dolny Śląsk, do Niemczy.
W zgodzie z pokoleniową tradycją, łączącą smaki wołyńskie z niemczańskimi, nasze aromatyczne kiełbasy, szynki, boczki i wyroby garmażeryjne produkujemy z najlepszej klasy mięsa wieprzowego.
PPMG Galicja sp z o.o.
ul. Ogrodowa 6, 8-230 Niemcza
tel. 74 837 69 26
WWW: www.galicja-wedliny.pl |
|
|
Produkty Tradycyjne wpisane na listę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
- Słonina marynowana z Niemczy
- Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
- Szynka wieprzowa niemczańska
- Kiełbasa niemczańska
- Kiełbasa galicjanka z Niemczy
- Przysmak wołyński z Niemczy
|
Gospodarstwo Pasieczne M.H.E Malinowskich
jest pasieką wędrowną. Pozyskujemy miody z terenów czystych ekologicznie. Jak to obrazują zdjęcia pszczoły są wywożone w bezpośrednie sąsiedztwo roślin i drzew miododajnych. Miody w pełni dojrzałe są odwirowywane w pracowni pasiecznej spełniającej wymogi sanitarno - higieniczne. Oferujemy miody odmianowe: rzepakowy, lipowy, wielokwiatowe, gryczany, akacjowy, spadziowy, leśny w słojach szklanych o pojemności od 0,25l do 0,9l. Posiadamy wiedzę potwierdzoną tytułami mistrzów pszczelarstwa. W sezonie miodobrania można zobaczyć cały cykl pozyskiwania miodów. Serdecznie zapraszamy do pasieki w Ciepłowodach ul. Boczna 1.
Nasz Miód Lipowy Krupiec z Ziemi Ząbkowickiej trafił na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
|
|
Kontakt:
tel. stacjonarny: 748013024,
Helena: 511116682,
Mieczysław: 519829707,
Elżbieta: 519829709. |
|
|
Gospodarstwa GÓR-PAK Magdaleny i Radosława Góreckich z Maniowa
Ogórki i kapusta ślężańskie kwaszone są w kwaszarni na bazie starych receptur przejętych przez właścicieli od seniora rodu. Produkty wpisane są na listę tradycyjnych i regionalnych produktów Dolnego Śląska (lista Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi). Znane są w kraju jak i za jego granicami.
Kontakt
ul.Sobócka 5, 55-081 Maniów
tel. 71 390 77 21 |
|
|
http://wrotaregionu.pl/produkty-lokalne
http://www.qwsi.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&sub=52&menu=65&strona=1
[strona w opracowaniu]
|