Geopark Przedgórze Sudeckie

 

PRZEDGÓRZE SUDECKIE KULINARNIE

Zapraszamy do zapoznania się ze smakami Geoparku Przedgórze Sudeckie

 

SERY LUTOMIERSKIE
Serowarnia pozyskuje mleko krowie najwyższej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów - rolników z wieloletnim doświadczeniem. Wytwarzamy sery, w skład których wchodzą wyłącznie naturalne produkty: niepasteryzowane i pasteryzowane mleko krowie, podpuszczka mikrobiologiczna, sól niejodowana, zioła. Specjalizujemy się w produkcji dwóch typów sera: sera podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego oraz rzadko produkowanego w Polsce sera typu Ricotta.

WARSZTATY SEROWARSKIE - przydomowa serowarnia w Lutomierzu zaprasza dzieci, młodzież oraz miłośników serów do udziału w warsztatach warzenia sera na wesoło. Serowarnia znajduje się na terenie gospodarstwa rolnego położonego w malowniczym terenie u stóp Gór Sowich.
Uczestniczy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni, czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyrobów mlecznych, słyszą jak wyją krowy ! Odpowiadamy na pytania: Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka?

Dzieci zapraszamy w grupach do 15 osób a dorosłych oraz większą młodzież w grupach do 12 osób. Minimalna liczba uczestników 8 osób.
Cena: 35 zł dzieci i młodzież,
40 zł dorośli.
Cena podlega negocjacji.
 

 

PIERNIKARNIA ŚLĄSKA w Niemczy
WARSZTATY wyrabiania historycznych pierników, które pozwolą zanurzyć się w dawnej tradycji regionu, ale także przeżyć niezapomnianą przygodę. Można tu odkryć ich sekretną recepturę, własnoręcznie wyrobić ciasto i za pomocą tradycyjnych klocków piernikarskich uformować je wedle starych wzorów. Poznanie historii starośląskich pierników to radość i zabawa w każdym wieku, ale także przyjemność dla ducha i ciała. Tu historia ma aromat i smak.

WIZYTA w PIERNIKARNI:
ekspozycja: wstęp wolny (wymaga wcześniejszej rezerwacji)
warsztaty: bilet dla dzieci 13 zł, bilet dla dorosłych 15 zł.
- poniedziałek - piątek: konieczna rezerwacja miejsc
- sobota: warsztaty o stałych godzinach 12:00 i 15:00
  Kontakt::
telefon 506 330 871
email: piernikarnia@muzeumniemcza.pl
FB: facebook.com/piernikarnia.slaska
WWW: muzeumniemcza.pl/piernikarnia
adres: 58-230 Niemcza, ul. Dębowa 10.


 
Produkty Tradycyjne i Regionalne wpisane na listę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Przedsiębiorstwo Mięsno-Garmżeryjnego "Galicja" z Niemczy
- to rodzinna firma, której największym bogactwem jest wielopokoleniowa tradycja wytwarzania wędlin tradycyjnych, funkcjonuje na rynku od 2000 roku.

Jaka jest tajemnica głębokiego smaku polskich wędlin, produkowanych w zakładzie mięsnym "Galicja"? Tradycyjna receptura wytwarzania wyrobów wędliniarskich przywieziona została przez rodzinę Matusiewiczów ze wschodu dawnej Polski - z regionu Wołynia (obecnie teren Ukrainy) na Dolny Śląsk, do Niemczy.
W zgodzie z pokoleniową tradycją, łączącą smaki wołyńskie z niemczańskimi, nasze aromatyczne kiełbasy, szynki, boczki i wyroby garmażeryjne produkujemy z najlepszej klasy mięsa wieprzowego.

PPMG Galicja sp z o.o.
ul. Ogrodowa 6, 8-230 Niemcza
tel. 74 837 69 26
WWW: www.galicja-wedliny.pl

 

Produkty Tradycyjne wpisane na listę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

  • Słonina marynowana z Niemczy
  • Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
  • Szynka wieprzowa niemczańska
  • Kiełbasa niemczańska
  • Kiełbasa galicjanka z Niemczy
  • Przysmak wołyński z Niemczy

Gospodarstwo Pasieczne M.H.E Malinowskich
jest pasieką wędrowną. Pozyskujemy miody z terenów czystych ekologicznie. Jak to obrazują zdjęcia pszczoły są wywożone w bezpośrednie sąsiedztwo roślin i drzew miododajnych. Miody w pełni dojrzałe są odwirowywane w pracowni pasiecznej spełniającej wymogi sanitarno - higieniczne. Oferujemy miody odmianowe: rzepakowy, lipowy, wielokwiatowe, gryczany, akacjowy, spadziowy, leśny w słojach szklanych o pojemności od 0,25l do 0,9l. Posiadamy wiedzę potwierdzoną tytułami mistrzów pszczelarstwa. W sezonie miodobrania można zobaczyć cały cykl pozyskiwania miodów. Serdecznie zapraszamy do pasieki w Ciepłowodach ul. Boczna 1.

Nasz Miód Lipowy Krupiec z Ziemi Ząbkowickiej trafił na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Kontakt:
tel. stacjonarny: 748013024,
Helena: 511116682,
Mieczysław: 519829707,
Elżbieta: 519829709.

 
 


 

Gospodarstwa GÓR-PAK Magdaleny i Radosława Góreckich z Maniowa
Ogórki i kapusta ślężańskie kwaszone są w kwaszarni na bazie starych receptur przejętych przez właścicieli od seniora rodu. Produkty wpisane są na listę tradycyjnych i regionalnych produktów Dolnego Śląska (lista Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi). Znane są w kraju jak i za jego granicami.

Kontakt
ul.Sobócka 5, 55-081 Maniów
tel. 71 390 77 21

 



http://wrotaregionu.pl/produkty-lokalne

http://www.qwsi.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&sub=52&menu=65&strona=1

 

[strona w opracowaniu]